Kemahiran High Demand. Kenapa anda perlu tahu? Dalam keadaan ekonomi yang semakin mencabar harini, pasti ramai yang terkesan. Contohnya diberhentikan kerja, kena cuti tanpa gaji dan sebagainya. Hari ini anda kena tahu apakah kemahiran high demand yang boleh anda belajar secara online tanpa bergantung untuk memasuki Universiti untuk pelajarinya.

So apa yang perlu kita buat? Kita kena upgrade skill-set masing-masing untuk pastikan kita juga mampu untuk survive pada perubahan dunia sekarang ni.

Korang nampak tak, harini semua bisnes nak cuba onlinekan perniagaan mereka. Betul? So ini peluang untuk mereka yang nampak “opportunity” dalam masalah.

Harini kami nak kongsikan dekat anda 5 kemahiran high demand yang korang boleh belajar secara online dan boleh jana pendapatan ribuan ringgit!

Orang muda kami sangat suggest untuk korang belajar skillset ni. Tak kira korang background apa sekalipun, tambahan ilmu dibawah boleh buat korang jual kemahiran ni sehingga ribuan ringgit!

Ini adalah kemahiran high demand walaupun selepas pasca-Covid19 ni.

Kongsi dengan kawan-kawan korang yang tengah struggle nak cari duit tu. Ni kami nak kongsi cara mudah. Cuma korang kena spendkan masa sehari/dua untuk belajar ilmu ni je dan boleh terus jana duit..

Jom lihat 5 Kemahiran High Demand Yang Boleh Anda Belajar Secara Online:

1) Menulis Copywriting Di Facebook

Korang tahu tak, menulis copywriting di FB ni ada kemahiran yang tersendiri. Kalau korang tengok banyak ads yang masuk dekat wall FB korang tu, tu semua kategori penulisan copywriting.

Yang bestnya, korang semua boleh belajar benda ni semua secara online je! Susah ke? Tak susah. 

Harga pasaran untuk 1x penulisan copywriting bernilai RM150/copywriting.

Kalau korang dah mahir kemahiran ni, apa yang susahnya, pergi approach bisnes owner dan founder kt malaysia ni yang ada ratusan ribu orangnnya cakap korang tahu menulis copywriting di FB.

Jika korang dapat 30 bisnes. 30x RM150 : RM4,500 sebulan. Kalau korang punya copywriting power boleh mencecah RM150-RM200/copywriting.

2) Pembuatan Content Writing

So apa beza copywriting dan content writing? Copywriting lebih kepada penulisan menjual. Content ni lebih kepada posting yang korang nampak kat social media tu.

Orang share tips lah, buat content lawak, games, fun facts dan sebagainya. Itu semua dibawah kategori content.


Harga pasaran untuk 1x content ni dalam RM15 – RM20/content. Selalunya korang boleh offer kepada founder untuk produce content social media untuk brand mereka. 

Kalau korang jumpa satu brand je yang nak ambil servis korang, cakap nak buat 30x content untuk dia dengan tawaran harga RM10/content (baru-baru nak mula). Kalau korang ada 30 brand yang korang approach? RM9,000 sebulan!


Susah ke nak buat content ni? Tak susah! Serius. Semua orang boleh buat walaupun background akauntan sekalipun.

Kalau kau suka pasal akauntan, pergi la approach bisnes consultant akauntan, ckp kau boleh buat content untuk brand diaorang di social media. Haa jual RM10/content.

Kalau kau minat pasal moto? Pergi buat content pasal moto dan jual pada bisnes bengkel-bengkel moto yg ada di Malaysia ni. Macam mana nak cari? Ko search je kat FB page ada banyak!  

3) Penghasilan Gambar Produk Menggunakan Phone

Korang yang baca artikel ni semua sekarang mesti pakai smartphone kan? Tahu tak, korang boleh buat duit menggunakan phone korang tu je. Contoh ko jumpa founder produk jual kurma.

Tangkap beberapa gambar yang cantik gunakan phone korang tu. Then jual pada founder tersebut.

Cakap macam ni “boss saya boleh bagi boss gambar untuk boss buat posting di sosial media, asyik gambar tak best je, saya produce kan boss gambar best2. RM10 je per gambar”.

Haa ko jual cakap camtu.  Nak dapat idea dari mana? Ko search kat google ke pinterest ke untuk dapatkan idea.

TIRU SAHAJA (untuk permulaan ni). Lama2 dah master tangkap gambar, cubalah buat idea-idea menarik sendiri dan charge dengan lebih mahal.

Awal-awal ni jual satu gambar tu dalam RM10/gambar. Abis kalau ko dapat satu brand, ko cakap nak provide 30x gambar setiap bulan kat diaorang. RM300 sebulan tau.

Abis kalau kau ada 5 brand ko dapat? RM1,500 sebulan. Abis kalau ko tolong brand tu bulan-bulan tangkap gambar untuk diaorang? Tak bulan-bulan duit masuk dalam poket tuu.

[Lihat Juga : 10 Cara Menjana Pendapatan Di Universiti]

4) Rekaan Grafik

Ni pun antara kemahiran high demand. Tadi dah tahu buat content kan? Kau offer la boleh buat design sekali. Susah ke design ni? Tak susah. Pergi Canva.com. Haa ko buat la design simple-simple kat situ.

Nak dapat idea dari mana? Dari Google.com. Banyak idea kt situ. Kalau kau boleh buat design + content sekali. 1x content + 1x design dalam RM50 ko boleh jual. Yang ni aku tanak buat kira-kira. Kiralah sendiri.

5) Facebook & IG Ads

Ini antara kemahiran yang paling mahal harini. Takda course dekat universiti yang ajar buat FB atau IG ads. Tapi benda ni kau boleh belajar dalam sehari dua je melalui online.

Kalau kau master buat fb dan ig ads ni. Pasaran harga untuk kemahiran ni dalam RM1,500 orang bayar sebulan paling murah. Ini aku cita kalau kau jaga 1 brand je.

Susah ke nak belajar? Senang. Kat online ada banyak cikgu yang boleh ajar semua perkara ni. Tapi takperlu susah-susah. 5 kemahiran ini korang belajar dekat kelas dibawah ni.

Klik link ini untuk maklumat lanjut : https://tamsidea.co/classroom/

So korang nak tak tahu macam mana  nak belajar semua 5 kemahiran ni daripada sebuah digital kreatif agensi sendiri?

Kalau nak belajar satu satu kelas ni. Korang kena bayar lingkungan RM3,000-RM5,000 untuk satu kelas.

Tapi kelas ini dia merangkumi 5 kemahiran ni dengan harga total harga RM30 je!

Ini lah masa terbaik untuk rebut peluang untuk jana pendapatan melalui perubahan dunia online pada harini.

Aku percaya jika korang mahir salah satu daripada 5 jenis kemahiran di atas ni je, korang dah boleh jana duit sendiri!

Ini antara kelas yang paling mudah nak belajar dan sangat murah di pasaran!

Nah link dapatkan kelas RM30 ni sebelum dia jadi ribuan ringgit satu kelas ni nanti: https://tamsidea.co/classroom/

Pendapat anda?

Aidil Salihoudin
Aidil Salihoudin

Seorang yang suka berkongsi maklumat melalui penulisan terutamanya cerita yang melibatkan inspirasi. Menceburi bidang Content dan Digital Marketing sepenuh masa sejak 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.