Konvo sudah, sekarang masa untuk para graduan berhadapan dengan pekerjaan pula. Bila sebut pasal gaji, mesti ramai yang nak tahu kan berapa gaji permulaan yang sepatutnya Fresh graduate dapat?

Fresh Graduate & Gaji Permulaan

Media sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter pasti penuh dengan foto konvokesyen rakan anda pada bulan Oktober dan November ini kan?

Pastinya meriah dengan foto jubah, mortarboard dan jambangan bunga yang diberikan oleh keluarga mahupun sahabat handai. Paling penting, segulung ijazah yang menjadi bukti penat lelah selama bertahun-tahun akhirnya digenggam.

Setelah berakhirnya hari bermakna tersebut, serta-merta para graduan akan merasakan ‘bahang dunia baru’ iaitu alam pekerjaan.

Kebanyakan graduan yang tidak mempunyai pengetahuan mengenai gaji permulaan yang sepatutnya mereka terima. Ini adalah satu punca fresh graduate mendapat jumlah gaji yang kurang bersesuaian dan tidak setimpal dengan bidang pekerjaan mereka.

[Baca juga : Tanda-Tanda Pekerjaan Anda Terlalu Membebankan ]

Malah ketika sesi temuduga, masih ada calon yang tidak dapat menyatakan anggaran gaji yang sesuai dengan kelayakan mereka apabila ditanya.

Pengetahuan ini seharusnya dititik beratkan oleh para graduan kerana ia mampu menjadi tambah nilai kepada diri mereka.

Berikut dinyatakan anggaran gaji permulaan yang sesuai dengan bidang yang diambil oleh fresh graduate :-

1. Bidang Pembangunan & Pembinaan

2. Bidang Penjagaan Kesihatan

3. Bidang Teknologi Komputer

4. Bidang Perakaunan & Kewangan

5. Bidang Jualan & Pemasaran

6. Bidang Kesenian, Media & Komunikasi

7. Bidang Servis & Perkhidmatan

8. Bidang Pengurusan & Sumber Manusia

9. Bidang Pengurusan Hotel

10. Bidang Pendidikan & Latihan

11. Bidang Sains

12. Bidang Pengeluaran & Perkilangan

So lepas ni jika majikan minta untuk nyatakan expected salary, bolehlah tulis nilai anggaran gaji yang sesuai dengan bidang anda. Semua diatas adalah anggaran gaji permulaan untuk fresh graduate yang dirujuk dari sumber sahih iaitu laman pengambilan pekerja nombor 1 di Malaysia (JobStreet).

 

Pendapat anda?

Job Kartel
Job Kartel

JobKartel adalah team yang amat komited di dalam menyalurkan maklumat, ilmu, kepakaran, tips serta nasihat didalam membantu jobseeker seperti anda mengorak langkah di dalam membina kerjaya impian.

Leave a Reply

Your email address will not be published.